De schildpaddenopvang in Sukamade

Op onze reis door Java in 2018 wilde ik heel graag naar de schildpaddenopvang in Sukamade. Gelukkig hadden we ruim de tijd en konden we Sukamade in ons reisschema opnemen. Het is een beetje een ommelandse reis, maar dit is het zeker meer dan waard!

Wat is Sukamade?

Sukamade is een klein dorpje in het zuid-oosten van Java gelegen in het Meru Beteri National Park. Dit dorpje ligt verscholen onder een dak van bladeren midden in de jungle. Ver weg van de bewoonde en gemoderniseerde wereld leven hier een paar gezinnen van de opbrengst van het land en runnen ze de schildpaddenopvang. Naast Sukamade ligt namelijk Sukamade Beach en dit is niet zomaar een strand. Hier komen ieder jaar honderden schildpadden om hun eieren te leggen. Vroeger waren het wel 800 schildpadden per jaar, door de klimaatproblemen is dit nu nog maar 350 per jaar. Een stuk minder, maar wel nog bijna iedere dag. Helaas zijn er veel stropers actief, zowel mensen die de eieren willen verkopen als dieren die ze eten azen iedere avond op de schildpaddennesten. De opvang patrouilleert iedere nacht op het strand en neemt de eieren mee naar een beschermde opvang, om ze vervolgens direct als ze uitgekomen zijn weer uit te zetten op het strand.

Hoe kom je er?

Sukamade is écht slecht bereikbaar, maar dat is helemaal niet erg want de weg ernaar toe is al een avontuur opzich. Je rijdt over hobbelige weggetjes door kleine dorpjes en prachtige jungle. Onderweg zie je van alles; aapjes, zeldzame planten, mooie vogels, gezellige lokale eettentjes. Je vertrekt vroeg in de ochtend uit Banyuwangi en komt laat in de middag/begin van de avond aan. Na een nacht en ochtend in Sukamade vertrek je weer naar Banyuwangi.
Een tour vanuit Banyuwangi is de beste optie om er te komen. Ideaal te combineren met een bezoek aan Ijen.

Wat doe je er?

Als je als tourist naar Sukamade komst steun je allereerst een heel klein en lokaal initiatief. Ze hebben hier een hele basic accommodatie gemaakt: vier simpele kamers, gedeelde badkamer, koud water en maar een paar uur per dag stroom. Het toerisme is hun grootste en belangrijkste inkomstenbron, ze waren dan ook bezig met het bijbouwen van extra accommodaties. Na de leuke en spannende tocht door de jungle kom je aan en kun je chillen op locatie; kijken naar de babyschildpadjes die nét uit het ei zijn en een praatje maken met iedereen die je tegenkomt. Na een heerlijk avondmaal vertrek je rond 21:00 naar het strand. In het pikkedonker (flits en zaklamp zijn verboden om dieren niet af te schrikken) wandel je naar het strand. En dan begint het wachten, je weet natuurlijk niet wanneer en of er schildpadden komen. Je geniet van de sterrenhemel, het rustgevende geluid van de zee en alle geluiden die uit de enorme jungle achter je komen.Bijna iedere dag komt er wel een schildpad, dus de kans is groot dat je dit bijzondere fenomeen live mag meemaken. Na ongeveer een uurtje hoorde onze gids via zijn walky-talky dat er een schildpad was gespot. Voorzichtig bewogen we ons over het donkere strand die kant op; en jawel een enorme schildpad op weg om haar eitjes te leggen; wow!

De volgende ochtend vertrokken we na ontbijt en wat informatie over de opvang weer naar het strand; dit keer met een emmertje vol schildpadjes! Het was zo leuk en bijna emotioneel om de schattige diertje met hun pootjes op het strand te zetten en ze richting de zee te zien vertrekken. En daarmee kwam het Sukamade avontuur ook weer ten einde, terug de auto in en op weg terug naar Banyuwangi.

Wat kost het?

Wij betaalden 2.500.000 Rupiah voor twee personen voor de hele 2D1N trip vanuit Banyuwangi. We werden opgehaald bij ons homestay en werden hier ook weer afgezet, maar je zou bijvoorbeeld ook bij de haven naar Bali afgezet kunnen worden. Dit komt neer op ongeveer 80 euro persoon voor het vervoer, toegang, al het eten en een slaapplaats. Voor Indonesische begrippen lijkt dit veel, maar wij vonden het heel fijn dat ons geld op een plek terecht komt waar een lokaal dorp én een belangrijk ecologisch probleem er profijt van heeft. Wij gaven nog 500.000 Rupiah als fooi/donatie.

Wij boekten heel simpel door een appje te sturen naar +62 878-8123-6918. Zij bieden bijvoorbeeld ook een Ijen/Sukamade combinatie aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s