Karimunjawa – 3 dagen op dit magische eiland

Na bijna een maand rondreizen over Java eindigde we onze bijzondere trip op Karimunjawa. Even bijkomen, mooie stranden, snorkelen, lekker eten dat was het idee en we hadden absoluut geen zin om daarvoor naar Bali te gaan. Karimunjawa was hierom een perfecte keuze. Ja het is toeristisch, maar lang niet op zo’n manier als Bali dat is. Je kan er een pizza eten voor 4 euro maar zeker ook bij een warung een bord nasi voor 40 cent. Er zijn hotels en resorts, maar het eiland is groot en nog lang niet volgebouwd. Met z’n tweeën op een scooter hebben we het hele eiland rondgereden en genoten van alle verlaten strandjes. Heerlijk.

how to get there

Karimunjawa is een klein eiland voor de kust van Java, logischerwijs zijn er dan dus twee opties om er te komen; Door de lucht of via het water. Nou is die eerste optie duur, vliegen er erg weinig vluchten en zijn het bovendien kleine propellervliegtuigjes. Die optie lieten we voorbij gaan, dus stond ons een bootritje te wachten.

De boot naar Karimunjawa vaart volgens een vrij onregelmatig schema vanuit Semarang, en een goed betrouwbaar schema vanuit Jepara. Net als de meeste andere toeristen begonnen wij onze reis naar Karimunjawa dan ook in Jepara.
Je hebt keuze uit een slow ferry (2 uur) en een fast ferry(4-6 uur). Voor de snelle optie betaal je ongeveer 150.000 Rupiah, de slow ferry kostte 75.000 Rupiah. Onze eerste ingeving was ‘hoe sneller hoe beter’, maar we hoorden al snel dat deze snellere optie ook wel een grotere kans op zeeziekte met zich meebracht. De zee tussen Karimunjawa en het vaste land van Java kan vrij heftig zijn. En dat hebben we gemerkt.
Ook varen niet beide boten iedere dag, dus ook dat beïnvloedde onze keuze.

Op maandag, woensdag, vrijdag zaterdag vertrekt er een slow ferry om 07:00 ’s ochtends.
Op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag vertrekt er een fast ferry om 09:00 ’s ochtends.

Een paar dagen van te voren waren de kaartjes voor de snellere boot ook gewoon uitverkocht, which left us with no other choice, dan voor de tragere optie te gaan. Oké.

De kaartjes voor deze boot van KMP Siginjai kun je alleen op de ochtend van vertrek kopen. En aangezien de boot om 07:00 vertrekt en je niet zonder kaartje achter wilt blijven moet je er heel vroeg zijn. Er zijn een aantal opties vanuit bijvoorbeeld Yogyakarta waarbij je ’s nachts reist, rond 04:00 aankomt en zo op je kaartjes gaat wachten. Wij besloten de avond van tevoren aan te komen en te slapen bij: Homestay Kota Baru. Dit was een erg goede keuze, het was een gezellig hostel en voor een kleine meerprijs kon iemand van het hostel de volgende ochtend voor ons in de rij staan en lagen om 06:30 onze bootkaartjes klaar bij de receptie. Net dat beetje extra slaap dat we wel konden gebruiken.

Het aan boord gaan, kaartjes scannen en een plekje zoeken ging opvallend gemakkelijk. Binnen was het nogal warm en broeirerig en gezien de lange tocht die we voor de boeg hadden besloten we een plekje op het dek te zoeken: We waren blij verrast! Het zag er gezellig uit, er stonden planten, ligstoelen en er hingen mensen in hangmatten. Vol goede moed begonnen we aan de tocht.
Het waaide hard en de zee was erg wild, dat heb ik geweten. Gelukkig kwam het bij mij niet tot moeten rennen naar een prullenbak…. Maar voor een aantal ongelukkigen op het schip was dat helaas wel het geval. De uitzichten over een strak blauwe zee en een strak blauwe lucht gingen gek genoeg niet vervelen, maar toen Karimunjawa eindelijk in beeld kwam slaakte ik wel een zucht van opluchting en enthousiasme.

Het eiland verkennen

Huur een scooter en verken het eiland. That’s all I can say. We hebben ons hele dagen vermaakt met het rondrijden over de rustige wegen. Op de rest van Java vonden wij het verkeer maar chaotisch, hier kom je echter bijna niemand tegen en kun je het rustig leren. Ook perfect voor beginners! Af en toe rechts afslaan om op een klein en verlaten (maar dan ook écht verlaten) strandje te chillen.

Honger na al dat rondrijden? Ga dan zeker eten op de Alun-Alun. Dit is de avondmarkt waar je de heerlijkste verse vis kunt eten. Je wijst tussen alle verse vangst gewoon aan wat je hebben wilt en dat wordt dan ter plekken voor je bereid, hoe jij het hebben wilt! Mijn vriend genoot van een heerlijke kreeft voor het bescheiden bedrag van 3 euro. Als de wind een beetje ongunstig staat heb je wel de rook van alle barbecues in je ogen. Maar, dat hoort er natuurlijk ook gewoon bij.

toeristisch?

Karimunjawa is toeristisch, in die zin dat er relatief veel toeristen zijn en de meeste locals die er wonen geld verdienen aan toerisme. Echter, zijn er in totaal wel veel minder toeristen dan in kustplaatsen op bijvoorbeeld Bali of Lombok. Er zijn echt nog veel plekken waar je niemand tegenkomt. Heerlijk! En ergens is het ook wel fijn dat het eiland een beetje is ingesteld op toeristen, hierdoor zijn er leuke guesthouses, tours en kun je ook een keer een cocktail drinken. Niet echt een lokale beleving van Indonesië, maar wel lekker ontspannen op vakantie, dat mag ook wel eens!

Snorkeltour

We sliepen in The Coconut House. Een geweldig homestay met super lief personeel, een chille vibe en dichtbij verschillende restaurantjes (en de Alun-Alun)! Voor 4 nachten betaalden we 42 euro voor een privékamer met airconditioning en gedeelde badkamer.
Via The Coconut House boekte we een snorkeltour. Volgens mij doet iedere toerist op Karimunjawa dit, en zo niet; dan zou iedereen het moeten doen! Het was een heerlijke dag waarbij we bij verschillende eilandjes aanmeerde om te snorkelen of chillen. Met ’s middags een barbecue op het strand en ’s avonds de zonsondergang vanaf het bootje.

Karimunjawa is een heerlijke toevoeging aan een reis op Java die soms vrij hectisch kan zijn. Ontspannen en genieten van de rust!

Wat is het mooiste strand waar jij ooit geweest bent? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s