3 tips om af te dingen in Marrakech + wat ik betaalde!

In aanloop naar het tripje naar Marrakech met mijn zusje zocht ik op internet naar gemiddelde bedragen voor de souvenirs die ik graag mee wilde nemen. En tot mijn grote verbazing was dat nog best moeilijk te vinden! Vaak was de moraal van het verhaal een lullige tip als; ‘Een goede prijs is wat je er voor over hebt’, Ja duh, maar daar heb ik niks aan. Daarom bij dezen een overzicht van wat ik kocht, wat de originele vraagprijs was en – het belangrijkste – hoeveel ik uiteindelijk betaalde.

Disclaimer; Ongetwijfeld heb ik voor het een en ander teveel betaald. Voor Marokkaanse begrippen althans, toch zijn het vergeleken met Nederlandse prijzen allemaal koopjes en ben ik blij met wat ik mee heb kunnen nemen!

Leren Fannypack

In Nederland kon ik de perfecte fannypack maar niet vinden. En ondanks dat de hype inmiddels misschien lang en breed over, ik moest en zou er een meenemen uit Marrakech. Zacht en donker leer met niet al te veel poespas. En die vond ik! Sterker nog, ze zijn overal. Desondanks verschilt de kwaliteit enorm en ook de initiële vraagprijs. Na een beetje rondkijken en verschillende prijzen vragen vond ik uiteindelijk deze mooierd die aan al mijn wensen voldeed.

Vraagprijs: 400 Dhr
Betaald: 120 Dhr

Iets minder dan 12 euro voor een mooie leren fannypack. Prima! Deze verkoper had al een redelijk lage beginprijs, sommigen begonnen rond de 800 Dhr!

Vijf mutsen

Het zonnetje scheen dan wel in Marokko, ik was me toch al aan het voorbereiden op de kou in Nederland. Toen ik deze té leuke mutsen zag moest ik er wel wat meenemen, voor mezelf en wat lieve mensen die een souvenirtje verdienden!

Vraagprijs: 590 Dhr (voor 5 mutsen)
Betaald: 150 Dhr (voor 5 mutsen)

Grote berbertrui

Mijn zusje en ik namen een heerlijke kleurrijke berbertrui mee voor onze vader. In een maat XXL, dus heel veel stof. Het was even zoeken en onderhandelen, maar uiteindelijk kwamen we op een mooie prijs uit voor deze trui. Mét echte wol.

Vraagprijs: 500 Dhr
Betaald: 150 Dhr

Leren riem

Ik was klaar met mijn lelijke plastic H&M riemen en wilde een degelijk en duurzaam exemplaar waar ik nog heel wat jaren mee zou kunnen doen. Dit was een flinke onderhandeling, want alle verkopers waren er heilig van overtuigd dat zo’n riem toch zeker 50 euro kosten mocht. Vaak hebben ze me voor gek verklaard en laten lopen. maar uiteindelijk was er toch iemand die het me voor mijn beoogde prijs verkocht. Zó gek was het dus allemaal niet.

Vraagprijs: 400 Dhr (soms wel 800 Dhr)
Betaald: 120 Dhr

Vier kleine tajines

Tijdens een vorig tripje naar Marrakech had ik een grote tajine gekocht. Het leek me nu helemaal leuk om die heerlijke gerechten in mini tajines te kunnen serveren. De verkoper wilde eerst echt niet mee gaan in mijn prijs, hij liep weg, maar er kwam iemand anders van een winkeltje ernaast die het wel prima vond. Fijn!

Vraagprijs: 1400 Dhr (voor 4)
Betaald: 250 (voor 4)

Een heleboel schalen

Ik hou ván koken, maar misschien nog wel meer van bakjes, bordjes, schaaltjes, álles! De vorige keer had ik maar weinig ruimte over in mijn bagage, maar dit jaar had ik er al rekening mee gehouden dat ik extra bagage had op de terugweg. Daarom kocht een prachtige tajine, twee kleine schaaltje, een grote saladeschaal en een set van 3 bijpassende schalen, allemaal bij een winkeltjes.

Vraagprijs: 4800 Dhr (voor alles)
Betaald: 400 Dhr (voor alles)

3 tips om af te dingen

  1. Blijf lief en beleefd. Wat voor belachelijke prijzen mensen ook vragen, of als je iets toch niet wilt hebben; Wees aardig! Ik lees op internet wel eens tips als ‘wijs alles aan dat mis is met het product’, dat vind ik van weinig respect getuigen. Lach aardig en wees eerlijk, dan kom je een heel eind!
  2. Schrik niet van de hoge startprijs. Het zijn slimme verkopers, ze beginnen gewoon zó hoog dat je je opgelaten voelt om een tegenbod van misschien maar 1/4 van de originele prijs te doen. Dit kun je echter echt wel gewoon doen, maar ook dan weer; wees lief. Als iets begint op 100 Dhr, maar jij wilt maar rond de 10 Dhr betalen. Zeg dan gewoon ‘oei, dat is wel duur, ik heb maar 10 Dhr te besteden hiervoor’. Ze kunnen altijd nog nee zeggen.
  3. Zie de lol er van in. Maak er een spelletje van, een beetje leuk geklets, maak wat grapjes en geniet van deze lokale cultuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s