Een maand in Indonesië – de route

route

in juni 2018 vertrokken we voor een maand naar Indonesië. In een land als Indonesië met honderden eilanden is een maand niet zo lang en als je er alles uit wilt halen dan moet je dus wel wat plannen. Bezoek je één eiland of meerderen? Verkas je iedere dag of blijf je af en toe lekker hangen om het land echt te leren kennen. Voor ons speelde het een belangrijke rol dat Ivan zijn familie over Java verspreid woont en we dus ook bij hen langs wilden. 

Één eiland?

Wij hebben er heel bewust voor gekozen onze volledige maand op Java te besteden. Dit had een aantal redenen:

  1. Er is op Java alleen al zoveel moois te zien, je kan hier makkelijk een maand vullen en zo leer je het eiland écht kennen. Ipv alleen maar langs de highlights hoppen.
  2. Ivans familie woont hier, we moesten dus sowieso naar Java.
  3. Aansluitend bij 2, omdat Ivans familie hier woont, weten we zeker dat we binnenkort weer teruggaan naar Indonesië. We voelden daarom niet zo de druk om alle eilanden te zien omdat daar zeker nog een gelegenheid voor komt. 
  4. Door maar één eiland te bezoeken kun je de kosten drukken. Je hoeft namelijk geen binnenlandse vluchten te nemen naar andere eilanden. 

In onze reisplanning zijn we ongeveer 1,5 week bij familie geweest. Op Java hebben we wel Jakarta en Surabaya overgeslagen. Ook voor Taman Nasional Park hadden wij helaas geen tijd. Mocht jij ook alleen Java willen bezoeken dan zou je die 1,5 week daaraan kunnen besteden. Of eventueel toch nog een uitstapje naar Bali of Sumatra. 

de route

Wij vlogen retour van en naar Jakarta en daar begon dan ook onze reis. Gevolgd door:

Bandung – Pangandaran – Yogjakarta – Malang – Probolinggo – Banyuwanggi – Sukamade – Besuki – Karimunjawa – Jakarta – home

Hiermee hebben we een perfecte combinatie tussen de drukte van steden, rust van de natuur en chillen op het strand. We zij ontzettend blij met hoe we deze reis hebben ingedeeld en ik zou het dan ook iedereen aanraden. Ben je benieuwd hoe lang we overal waren en wat we dan deden? Klik vooral door naar de steden om het verslag te lezen. 

Tips bij het bepalen van je route in Indonesië:

1.Wat trekt je het meest? Indonesië telt ruim 17.000 eilanden (I know right? Zoveel!) dus zeggen ‘ik ga naar Indonesië’ zegt eigenlijk precies niks. Grofweg kun je een aantal typen vakantie onderscheiden. 

  • Chillen op strand. Niet teveel om je zorgen over te maken, een cocktail in je linkerhand en een boek in je rechterhand. Ultiem ontspannen, af en toe een plons. De voornaamste verandering is de keuze tussen welk strand of toch het zwembad. 
  • De natuur in. Weg van de bewoonde wereld zijn Orang-Oetangs je beste vrienden. Lange wandelingen met een lokale gids en het liefst met een overnachting tussen de muggen. You love it! 
  • Socializen met de locals. Varkensoren, spinnen, kakkerlakken en de heetste curry’s. Jij wilt alles proeven en leren maken. Slapen bij mensen thuis en zo de taal leren. Niet teveel op pad op pad, maar als een local vanuit één plek de cultuur ervaren.
  • Gimme them highlights. Een echte tempelhopper. De Lonely Planet wil jij uitspelen. Overal waar jij komt zorg je dat je een strakke planning hebt om niks te hoeven missen. Je bent er nu en dan moet je er ook alles uithalen. 

Deze types zijn wat overdreven, want in de praktijk is volgens mij iedereen een mix. Maar toch is het zeker slim om even bij stil te staan waar jij het meeste waarde aan hecht. Ik heb al vaker mensen terug horen komen van Bali met de klacht dat het te toeristisch was. Nu ben ik de laatste die zal zeggen dat je op Bali géén lokale bevolking en ongerepte natuur kan vinden. Maar als dat is wat je zoekt, dan is Bali wel een plek waar je meer moet zoeken dan op bijvoorbeeld Sumatra. Op Bali kun je gewoon heel goed chillen als een baas, dat kun je zeker ook wel combineren met heel veel andere toffe dingen, maar die toffe dingen kun je ook ergens anders doen.    Ik lig nou eenmaal niet graag op een strand, daarom ging ik liever niet naar Bali om daar stranden te moeten ontlopen, terwijl ik er op Java juist naar heb moeten zoeken. Is je main goal om de jungle in te gaan, Sumatra it is. Gek op cultuur, vertrek naar Java. Verdiep je eens in alle 17.000 eilanden en zie waar jouw main behoeftes het beste gecoverd worden, dan kun je vanuit daar meestal al het andere ook nog op het eiland vinden. Of je verkast nog een keer.                                                                                                    
Wij vertoefden bijvoorbeeld de laatste dagen op Karimunjawa, een klein eiland bij Java. Hier konden we toch ook eens een pizza eten en cocktail drinken want daar hadden we stiekem wel behoefte aan. Maar ook nog gewoon voor 1 euro bij een warung aankloppen. Om vervolgens met de scooter langs verlaten strandjes te trekken. Heus wel toeristisch soms, maar zeker (nog) niet massaal. Heerlijk!

2. kosten. Geen sexy onderwerp. Maar wel belangrijk. Hoeveel kan en wil je uitgeven. Sowieso zijn sommigen eilanden duurder dan anderen. Hierbij geldt zeker niet ‘hoe bekender hoe duurder’ want juist een nog niet zo toeristisch eiland, kan in verblijfskosten een stuk duurder zijn (eten is daar dan wel weer een stuk goedkoper). Maar bedenk je ook dat meerdere eilanden vaak (niet altijd: lang leven boten) een vlucht met zich meebrengt. 

3. Tijd. Je kan wel in 3 weken Sumatra, Java én Lombok willen zien. Maar vraag je dan eens goed af of je dat wel moet willen. Je haalt jezelf dan heel wat op de hals en reizen in Indonesië kost veel tijd. Wil je naar Sumatra voor de jungle, Java voor de tempels en Lombok om  de Rinjani te beklimmen. Ga dan naar Java bezoek daar een jungle en beklim Ijen. Niet hetzelfde, maar ook gaaf. Omdenken noemen ze dat toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s