Een maand in Indonesië #2 – Pangandaran

Pangandaran

26 Juni vertrokken we met het vliegtuig naar Indonesië; familie, natuur en nieuwe ervaringen. Vandaag vertel ik je alles over het kustplaatsje Pangandaran, gelegen tussen Jakarta en Yogjakarta en een onontdekte parel. Een echte kustplaats met strandtentjes en surfles. We verblijven in een gezellig hostel en dat heeft ons verblijf hier echt gemaakt. 

Vorige stop: Bandung

Aantal nachten: 3

Accommodatie: Mini Tiga Homestay

Volgende stop: YogjakartaAan de hand van heel veel foto’s wat anekdotes en een aantal handige tips neem ik je mee op onze reis door Indonesië. Java moet ik zeggen, we hebben ervoor gekozen alleen Java te bezoeken op deze reis.  Wil je meer weten over onze reisroute? En waarom we ervoor gekozen hebben alleen naar Java te gaan, KLIK dan hier. Ben je benieuwd naar ons reisbudget, lees dan DIT artikel. Hieronder lees je alles over Pangandaran:

Onze voornaamste reden om Pangandaran te bezoeken was dat mijn vriend hier al meerdere keren geweest was en er erg goede herinneringen aan had. Veel lokaal toerisme, gezellige strandtentjes en het leukste hostel waar hij verbleven had. Dat hostel was er nog steeds, maar van de rest van de sfeer was niks meer te bekennen. In de 3 jaar dat hij er niet geweest was was er veel veranderd. We hebben ons laten vertellen dat de overheid de strandtentjes verboden heeft en naar ver buiten Pangandaran heeft laten verplaatsen. Wat er over is gebleven is een strand vol afval van de families die hier suikerfeest vieren. Mini Tiga homestay was wel nog steeds een geweldig leuk hostel. 

Green Canyon en Green Valley tour

Als je avontuurlijk aangelegd ben dan is deze trip zeker iets voor jou. Vanuit Mini Tiga Homestay wordt deze trip georganiseerd en hij is meer dan de moeite waard. Met een groepje toeristen vertrokken we ’s ochtends eerst naar een traditioneel dorp,  hier maakte we op een respectvolle manier kennis met de lokale bevolking. Het is geen dorp platgelopen door toeristen, omdat Mini Tiga de enige is die deze tour organiseert, het deed me heel goed te zien dat onze guide de mensen ook allemaal wat geld gaf. Zo draagt toerisme bij aan de ontwikkeling van de gehele bevolking.

Eenmaal door het dorp vervolgen we onze weg door de jungle. Het regent dus we glibberen tussen de planten over de inmiddels in modder veranderde paden. Een hele ervaring! Eenmaal boven komen we uit bij een waterval, kleren uit, zwemkleding aan, via de rivier gaan we weer naar beneden. Soms best spannend, maar vooral heel cool. De rivier loopt midden door de jungle en we zijn omringd door de natuur, behalve het stromende water en de vogels is er niks te horen. Magisch! Moe maar voldaan komen we na een paar uur beneden aan bij de lunch. 

Maar daar houdt het niet op! Green Valley hebben we nu gehad, op naar de Green Canyon. Daar waar de Green Valley tour alleen door de jongens van Mini Tiga gedaan wordt, is Green Canyon een meer bekende toeristische attractie. Na een ritje met de auto komen we bij een bredere rivier en vertrekken we met een bootje richting de canyon. 

De Canyon is prachtig, water sijpelt langs de wanden en het lijkt alsof we in een onbewoonde wereld aangekomen zijn. Behalve dan dat er ongeveer 40 Indonesische toeristen in knaloranje hesjes om ons heen drentelen. Die hesjes hebben wij niet nodig wordt ons verteld; ‘zij kunnen allemaal niet zwemmen’. Maar daar waar iedereen even om zich heen kijkt, een klein stukje tot het afzetlint zwemt en dan weer teruggaat, gaan wij verder. Slik. Tegen de stroming van de rivier in zetten we onze weg voort. Heel hard zwemmen, springen, afzetten en gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat het soms echt heel pittig was en ik een beetje doodsangsten heb uitgestaan, de stroming was zó sterk. Maar, het was wel prachtig om alleen in zo’n magische canyon te zijn. Het is maar goed dat onze gids ons achteraf pas vertelde dat er afgelopen jaar 2 toeristen zijn verdronken, anders was ik er nooit aan begonnen. 

De guides zijn wel allemaal speciaal opgeleid om deze tour te doen en dat voelde je wel. Ze wisten precies waar ze mee bezig waren en streng wanneer nodig. Dit vakmanschap en het feit dat de lokale bevolking er ook van profiteert maakt dat ik deze dag vullende tour inclusief lunch de 20 euro p.p zeker waard vond. 

Ook heel leuk om te doen is een surfles nemen. Op het strand vind je genoeg kleine surfscholen en je kan er gewoon op eentje afstappen en dezelfde dag nog aan je les beginnen. Ik stond (overstatement) voor het eerst op een surfplank en vond het best spannend. Maar na een tijdje lukte het me toch echt om een tijdje te blijven staan. Super cool! Pangandaran is echt bekend als een goed strand om als beginner te leren surfen. Er zijn bijna altijd golven, maar niet te sterk. Vooral in de ochtend zijn de omstandigheden perfect om met je bibberbeentjes voor het eerst de golven tegemoet te treden. Je zult verstelt staan hoe goed het gaat!

Ons lievelings restaurant in Pangandaran is zeker Desi Catering. Een enorm rieten gebouw waar je beneden aan een tafel en boven lekker op de grond heerlijk kan eten. Ze hebben een uitgebreide menu kaart en het is werkelijk heerlijk!
Wij vielen binnen in een schooluitje en mochten bij een klas aanschuiven. We hebben enorme lol gehad met deze mensen en gezellig samen gegeten. 

Als je het strand helemaal afloopt dan kom je bij een groot schipwrak. Er staat hier een hek en het schijnt dat je moet betalen om bij dit stuk van het strand en bijbehorend bos te komen. Maar wij konden nergens een plek vinden waar we zouden kunnen betalen en omdat het eb was kon je zonder moeite om de houten palen heenlopen. Hier op strand zaten een heleboel brutale apen. Eentje wilde mij zelfs aanvallen, uitkijken dus! Na een stukje door het bos kom je op een los strandje bij het scheepswrak, vooral met de zonsondergang was dit heel bijzonder!  Echt een leuk gratis (?) uitstapje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s