vegetarisch eten in JapanSinds mijn negende eet ik vegetarisch en dat vond ik nooit echt moeilijk of een probleem. Tot we op wintersport waren en ik een week lang alleen tomatensoep at, waar ik de ballen zelfs nog uit moest vissen. Ook in Frankrijk eten ze erg graag een stuk vlees en was het avondeten altijd een zoektocht. Gelukkig hou ik van frietjes. Als ik op reis ga vind ik het altijd nog wel even spannend wat er te eten gaat zijn voor mij, gelukkig is dat vaak veel en heel lekker. Vandaag deel ik een aantal vegetarische opties in Japan.

IMG_1001
Tofu op een stokje, lekker!

tofu tofu tofu tofu.

Need I say more? In Japan wordt ontzettend veel tofu gegeten, in alle vormen en maten gebakken, gefrituurd, gekookt. En dan is het ook nog eens veel lekkerder dan het gemiddelde blok tofu uit de supermarkt. De tofu in Japan is fluweelzacht en smaakvol. Vooral de regio om Kyoto staat bekend om de lekkerste tofu van de wereld. En daar kan ik niemand ongelijk in geven!  Mijn vriend Ivan en ik aten een avond in Kyoto in een wat luxer restaurant dat bekend staat om hun tofu: tousuiro. Het vegetarische menu (ook vegan te bestellen) kost 40 euro voor maar liefst 11 overheerlijke gangen die allemaal iets met tofu te maken hebben. Ondanks dat ik niet alles even lekker vond, was het een hele ervaring. Op de grond eten aan een bar en gerechten die voor je neus met enorme precisie bereid worden. Dit is echt voor weinig geld high-end uit eten, waar je als vegetariër ook nog eens niets hoeft te missen ten opzichte van de vleeseters.

IMG_1086
De tofu werd voor onze neus bereid. 

Noodlesoep

In iedere stad en op iedere hoek van de straat vind je wel een klein noodlebarretje, waar oude mannetjes na hun werk een bakje noodles naar binnen slurpen aan de bar. Waarna ze tevreden hun mond afvegen en hun weg naar huis vervolgen in de overvolle metro. Veel japanners eten buiten de deur en vaak is dit een noodlesoep. Hierom is het aanbod groot en zijn de prijzen vaak laag. Je kan meestal je eigen soep een beetje samenstellen en hier zijn veel vegetarische opties. Met verschillende groente, tofu of een gekookt ei. Verder kies je wat voor noodles je zou willen, meestal heb je hierbij keuze uit:

  • Udon: een dikke witte noodle met een zachte bite. Dit is mijn persoonlijk favoriet!
  • Ramen: is niet zo dik als udon, maar ook niet zo dun als soba. Heeft een wat stevigere bite dan udon noodles.
  • Soba: wordt gemaakt van boekweitmeel en heeft daardoor een stevige textuur en een beetje een nootachtige smaak.
  • Somen: dun en elastisch, wordt vaak koud gegeten met een lichte dressing, deze zou ik niet in je noodlesoep doen.

IMG_0210

Omurice

Omurice is een met rijst en andere ingrediënten gevulde omelet. Ik at een versie met kaas en tomatensaus, en ondanks dat ik sceptisch was, smaakte dit ontzettend goed. Wel vrij heftig voor een lunch. Door heel Japan kun je de gerecht vinden maar vooral in en rond kyoto wordt het veel gegeten. Wij aten het bij KICHI KICHI in Kyoto, een restaurant dat bekend staat om hun omurice.

Sushi 

Japan staat natuurlijk bekend om haar eerlijke sushi met verse vis. Maar, er is ook veel vegetarische sushi! Met tofu, komkommer, pickels, zeewier. Ook deze sushi was veel lekkerder dan ik uit Nederland gewend ben, ik weet niet of dit aan de kwaliteit van de ingrediënten of aan de atmosfeer lag. Maar lekker was het zeker! In veel supermarkten heb je een heel uitgebreide sushi afdeling waar je ’s avonds alle boxen met 50 of 30 procent korting kunt meenemen. Ideaal voor een late-night snack of als ze gewoon goedkoop en toch heel lekker even wat wilt eten. Oh, en vergeet niet om een een lopende band sushi restaurant te bezoeken. Deze ervaring is echt geweldig! Je heb restaurants waar de sushi op een band langskomt en je gewoon wat kan pakken. Maar Ivan en ik aten ergens waar je op een computer je sushi bestelde die vervolgens naar je bord zoefde. Fun!

Naast vega sushi kun je in veel sushi restaurants ook lekkere groentetempura bestellen. Altijd goed!

IMG_0043

MOS burger

ik eindig met mijn allergrootste guilty pleasure: de MOS burger. Oh jongens als ik er aan terug denk loopt het water mee weer in de mond. Het is een beetje fout, maar daarom zo zo lekker. MOS burger is de Mac Donalds van Japan. Een keten met hamburgers en frietjes, maar niet zomaar hamburgers en frietjes. Je kan uit verschillende soorten burgers kiezen, waaronder een rice patty, een burger gemaakt van rijst. Deze heb ik nooit geprobeerd omdat ik na de eerste keer helemaal verliefd was op de soy patty. Oh echt ik droom hier nog over. Double soy patty cheeseburger. Ik wilde zo graag de traditionele Japanse keuken ontdekken, maar iedereen keer dat ik langs een MOS burger liep kon ik de verleiding niet weerstaan. Zo lekker, zo makkelijk. Zucht, wie neemt er eentje voor me mee?

Al met al kun je in Japan makkelijk vegetarisch eten. Laat je niet afleiden door de grote hoeveelheden vis, bovenstaande ingrediënten en gerechten zijn echt eerder regel dan uitzondering. Ik heb geen menukaart gezien waar ik niks zou kunnen eten. Er is altijd wat en het is altijd lekker. En, in ieder geval niet die eeuwige salade met geitenkaas. 😉

Hoe eet jij als vegetariër op vakantie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s