Inpakken en wegwezen: reisapotheek

In de rubriek ‘inpakken en wegwezen’ komt alles ter spraken wat te maken heeft met het inpakken voor een reis. Of deze nou lang of kort gaat zijn, of het je ver weg of dichterbij huis brengt. Over wat wel, niet en hoe mee te nemen zou ik boeken vol kunnen schrijven. Met deze keer: je reisapotheek.

Ikzelf heb de neiging te weinig schone sokken mee te nemen, mijn bikini te vergeten of de oplader van mijn telefoon. Maar mijn toilettas is altijd piekfijn in orde en georganiseerd. niet omdat ik zoveel make-up meeneem, of parfum en bodylotion. Nee ik ben graag op alles voorbereid. Dus heb dan ook altijd alle nodige medicijnen, zalfjes en pleisters bij me. Dat heb ik denk ik een beetje van mijn moeder, ik weet nog hoe ik haar uitlachte dat ze op wintersport de volledige medicijnkast meezeult. Van Norit tot koortslipzalf en van hoestdrank tot brandwondencrème. Toen lachte ik haar nog uit, maar nu moet ik schoorvoetend toegeven dat ik behoorlijk op haar ben gaan lijken. Want het is zo fijn als je een aantal basic dingen gewoon bij hebt. Just in case. Dat je niet met een flinke voedselvergiftiging en de bijbehorende ongemakken op zoek moet naar een apotheek en in het Japans, Swahili of Spaans duidelijk moet maken wat er aan de hand. Ja, ik weet dat ik sommige gevallen lokale medicijnen geschikter zijn, maar tegen 9/10 ongemakkelijkheden kun je jezelf prima wapenen. Wie weet ga je dit allemaal niet nodig hebben, maar mocht het wel zo zijn, dan ben je jezelf enorm dankbaar dat je het toch maar ingepakt hebt. Veel ruimte neemt het toch niet in beslag.

IMG_1606
Het ziet er allemaal super gezellig uit, en het eten was heerlijk, maar na een avondje eten op de markt in Marrakech werd ik ’s nachts behoorlijk ziek.
 • ORS

oral rehydration solution. Een sachet met poeder dat je oplost in water en uitdroging voorkomt. In veel warme vakantielanden is uitdroging zeker iets waar je voor moet waken, zéker als je aan de diarree bent en veel vocht verliest. Handige bijkomstigheid: dit werkt ook heel goed tegen een vervelende kater (kater=uitdroging, je ziet de overeenkomst), dus met ORS in je backpack kun je lekker bintangs atten en ben je klaar voor de full moon bucket party’s in Thailand.

 • Loperamide (immodium)

Reizigersdiarree kan flink roet in het eten gooien op vakantie. In principe is het altijd snel over, zorg dat je niet te zwaar eet en voorkom uitdroging. Maar weet je dat je gaat reizen en voor een lange tijd geen wc tot je beschikking hebt, neem dan loperamide. dit geneest niet, maar fungeert als het ware als een vloeibare kurk zodat je veilig je bestemming bereikt. lees altijd goed de bijsluiter en slik het niet te lang achter elkaar. Norit zou ik niet aanbevelen, norit heeft dezelfde werking als loperamide maar is op basis van actieve kool, dit kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden (bv. malariatabletten). Ook is het als je Norit slikt lastig te zien of er bloed in je ontlasting zit. En dit is toch wel belangrijk om te kunnen signaleren omdat dit vaak aangeeft dat er iets mis is.

 • mebendazol

Tja, uh, niet zo smakelijk maar wel de realiteit. In landen waar de hygiëne standaard lager ligt dan in Nederland loop je het risico wormpjes te krijgen. Vooral het eten van onhygiënisch vlees vergroot de kans. Niet zo prettig en een beetje ongemakkelijk om uit te leggen in de apotheek. Bovendien, is dit een van de weinige medicijnen die in Nederland goedkoper is dan in veel landen in Azië. Gewoon te koop bij de drogist of apotheek. Een kuur bestaat uit twee pillen en dan kun je weer onbezorgd van je vakantie genieten!

 •  antihistamine

Antihistamine wordt in de apotheek en drogist vooral verkocht als een medicijn tegen hooikoorts. En daar werkt het ook heel goed bij. Maar, het is ook zeer geschikt om een vervelende reactie op muggenbulten te verhelpen. Als je geprikt wordt door een mug maak je histamine aan, dit is (in veel gevallen) hetzelfde stofje dat irritatie bij hooikoorts veroorzaakt

IMG_0041

 • DEET / Permethrin

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Muggen zijn namelijk niet alleen irritant, ze kunnen ook vervelende ziektes met zich mee dragen. Zorg dat je minstens een 30% spray met DEET meeneemt. Ter plekken is het vaak wel een stuk goedkoper, ik neem vaak vanuit Nederland een flesje mee zodat ik niet gelijk als ik aankom op zoek moet naar een 7-eleven maar ik even vooruit kan tot ik het ergens tegenkom.

Permethrin is een insectenwerende spray die je op je bed of kleding kunt gebruiken. Het is vriendelijk voor de huid en heeft als voornaamste voordeel dat het ook bedbugs buiten de deur-uh buiten je bed- houdt.

 • paracetamol / ibuprofen

Pijnstillers komen gewoon altijd wel van pas. Niet alleen voor jezelf, maar in sommigen landen in Afrika is dit heel lastig om aan te kopen of erg duur. In Uganda bijvoorbeeld zijn vrouwen je enorm dankbaar met wat paracetamol om voor hun bevalling te gebruiken.

 • pleisters/verbandje/tape

Scheerwondje, open gekrabde muggenbult (foei!), blaren, schaafwondjes. Een pleister komt altijd wel van pas, stop er een paar in je toilettas ze komen vast een keer van pas. ben je iets erger verwond, of zit het op een onhandige plek, een rolletje verband komt dan goed van pas.

 • Nestosyl

Nestosyl of een andere crème voor als je toch geprikt bent. Verlicht de jeuk iets.

 • tampons/maandverband/menstruatiecup

Behoeft geen uitleg denk ik. Ook als je de pil doorslikt, of niet ongesteld zou moeten worden tijdens je vakantie. Wil je toch liever niet in de middle of nowhere jezelf moeten redden met wat vervelend pijnlijk wc-papier.

 • melatonine

Slapen in een wiebelende bus, of last van een jetlag? Melatonine is een natuurlijk middel dat helpt in slaap te komen. Zo heb je de volgende dag weer genoeg energie om van je reis te genieten.

 • tekentang

De ziekte van Lyme is echt alles behalve een pretje. Weet je dat je de jungle in gaat, of ander dichtbegroeid gebied. Zorg dat je een tekentang bij hebt en check jezelf iedere avond goed! Als je dan zelf een tekentang bij hebt hoef je niet in je beste Indonesisch op zoek naar een tekentang.

 • zonnebrandcreme

ZO belangrijk. Bescherming tegen de zon is zó belangrijk. Ik kan het echt niet vaak genoeg zeggen. Ja een mooi kleurtje is leuk, maar teveel zon is gewoon echt niet goed voor je huid. Ik weet dat ik nu als je moeder klink, die je toen je klein was insmeerde met plakkerige zonnebrand waardoor al het zand aan je lichaam bleef plakken. Maar echt, elke keer dat je verbrandt neemt de kans op huidkanker toe (bron: kwf ). Neem altijd minstens factor 30 (liever gewoon 50) en smeer je vaak genoeg in.

19,20-7-14 019 - kopie
Een hoed is ook een goede bescherming tegen de zon!
 • after-sun

Eigenlijk wil ik dit niet eens aanbevelen omdat je je gewoon vooraf altijd goed in moet smeren. Maar, een ongelukje zit in een klein hoekje. En soms verbrand je gewoon ineens een stuk sneller dan je had gedacht. In veel landen in Azië, maar ook in Nederland bij bijvoorbeeld de Holland&Barrel kun je pure aloë vera gel kopen. Dit werkt het allerbeste als je verbrandt bent. En komt ook nog eens van pas als je een brandwond hebt.

 • alcohol doekjes / sterilon / betadine

Zelfs een klein wondje kan vervelend gaan ontsteken in niet zo hygiënische omstandigheden. Zorg dat je altijd iets bij hebt om te ontsmetten. Alcoholdoekjes prikken vervelend, maar vind ik altijd heel makkelijk omdat je er geen los watje o.i.d bij nodig hebt. En je kan ze ook nog gebruiken om de lens van je camera of je telefoonscherm schoon te maken. Betadine prikt minder, maar vlekt wel behoorlijk.

 • oogdruppels

In erg drogen landen kun je nog wel eens last krijgen van prikkende ogen, zo ook tijdens een lange vlucht. Dit is makkelijk verholpen met wat basic oogdruppels.

 • NIVEA

Een kleine variant van de bekende blauwe pot NIVEA. Dit is ook zoiets dat altijd wel van pas komt. Geïrriteerde huid, droge huid, pijnlijke huid, rode huid. Nothing NIVEA can’t fix.

 • medicijnen voor bekende klachten

Naast dat je natuurlijk altijd je eigen vaste medicijnen mee moet nemen (check altijd even of deze wel zomaar mee mogen). Is het slim om ook iets mee te nemen voor kwaaltjes waar je bekend mee bent. Soms een koortslip? Eczeem? Of zoals ik een blaasontsteking? Zorg dat je hier uit voorzorg wat voor bij hebt. Ik heb een keer 4 dagen rondgelopen met een blaasontsteking in Uganda omdat we nergens een goede antibiotica kuur kregen. Dat is écht geen pretje.

 • schone naalden set

Ga je echt naar ver afgelegen gebieden waarvan je weet dat er geen betrouwbaar ziekenhuis in de buurt is. Neem zelf een set schone naalden mee. Het laatste dat je wilt is met een buikgriep in het ziekenhuis belanden en er met een nare infectieziekte uitkomen. Schat zelf in in welke gebieden je gaat reizen en of daar een eigen set naalden nodig gaat zijn.

 • Malariatabletten

Reis je naar een malariagebied, zorg dan dat je ofwel preventief ofwel als behandelkuur iets tegen Malaria bij hebt. Hiervoor kun je je het beste laten adviseren door de GGD. Tip: Soms wordt dit gewoon vergoed door je zorgverzekering, of weet je al dat je in het volgende jaar op reis gaat. En hiervoor nog inentingen en malariatabletten nodig hebt, dan is het soms voordeliger je hier aanvullend voor te verzekeren. Of soms kan het via je reisverzekering.

Het lijkt misschien wat overdreven, en wie weet is het dat ook wel. Ik vind het een heel chill gevoel dat ik zelf voorbereid ben als er iets vervelends gebeurd. En eigenlijk, zijn bijna alle spullen uit dit lijstje al wel eens enorm van pas gekomen.  Pak het allemaal handig in en stop het onder in je backpack, dan neemt het bijna geen ruimte in. Pak de pillenstrips los in en vouw de doosjes met gebruiksaanwijzing op (wel meenemen! zodat je weet wat je slikt en voor als een douanier denkt dat het drugs zijn).

En mocht jij er allemaal geen zin in hebben dit mee te nemen en in te pakken. Hoop dan vooral dat er in je reisgezelschap of hostel een ‘reismama’ als ik is die altijd alles bij heeft. Want stiekem vind ik het ook een fijn idee dat ik niet alleen mezelf, maar ook een ander uit de brand kan helpen.

Belangrijk: ga nooit voor eigen dokter spelen. Bovenstaande medicijnen zijn voor als je weet wat er aan de hand is. Ga niet zomaar medicijnen slikken voor vage klachten. En houdt iets langer dan 3 dagen aan ga dan áltijd naar een dokter.

Wat mag niet in jouw reisapotheek ontbreken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s